Dieta a układ krążenia

Układ krążenia naszego organizmu składa się z serca, tętnic, żył i naczyń włosowatych. Układ krążenia transportuje tlen, składniki odżywcze, wodę i krew w naszym ciele, a także pomaga w sprzątaniu produktów przemiany materii. Zachowanie rzeczonego systemu w dobrej formie jest konieczne dla zdrowia.

Jedną z rzeczy, które możemy zrobić, aby nasz układ krążenia był w dobrej kondycji, jest upewnienie się, że dostarczamy odpowiednie witaminy i minerały.

https://chirurg-naczyniowy.warszawa.pl/bez-kategorii/page/3/

Witamina C odpowiada za wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych w całym organizmie. Ma to związek z jej rolą w wytwarzaniu kolagenu, który jest nieodzowną tkanką łączną.

Miedź jest minerałem niezbędnym w procesie produkcji tkanki łącznej organizmu.

Biotyna ma kluczowe znaczenie dla zdrowia układu krążenia, a również dla wydajności układu krążenia, albowiem pełni funkcję w wielu ważnych procesach enzymatycznych.

Witamina E na kilka sposobów wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Pomaga rozszerzać żyły i odgrywa rolę w kontrolowaniu krzepnięcia krwi. Innym znaczącym aspektem witaminy E są jej właściwości przeciwutleniające, wspólne z witaminą C. Witaminy te, z pomocą innych przeciwutleniaczy, służą do przenoszenia wolnych rodników, które zostawione bez kontroli mogą niszczyć tkankę.

Potas, od dawna znany jako korzystny dla serca, służy także innym częściom układu krążenia. Jedną z istotnych funkcji potasu jest kontrolowanie ciśnienia krwi i stabilności płynów w układzie krążenia. Sód ma współudział w tych ważkich funkcjach utrzymywania równowagi i ciśnienia krwi. Tyle słyszymy o minusach sodu, że łatwo zapomnieć, że w rzeczywistości sód jest minerałem nieodzownym do funkcjonowania organizmu, zwłaszcza układu krążenia.

Jasne jest, że układ krążenia jest niezbędny dla zdrowego organizmu. Właściwe jest wspieranie jego funkcji dietą, która spełnia zalecane dzienne dawki witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.